TAISTELU SYYSKAAMOSTA VASTAAN

Syksyn saapuminen on ollut ihan selkeästi havaittavissa tällä viikolla.  Villasukat on kaivettu kaapista esiin ja otettu jokapäiväiseen käyttöön, shortsit ja bikinit runtattu syvälle vaatekaapin uumeniin. Fiilis on jokseenkin ristiriitainen, tavallaan on ihanaa, että syksy saapuu – onhan se aina ollut yksi mun lempi vuodenajoista. Mutta toisaalta on myös ikävä heittää hyvästit niille paahtaville ja huolettomille kesäpäiville. Mökillä asuminen tuo myös omat haasteensa syksyn saapuessa. Iltaisin pimeän tullen juoksen pikkulapsen tavoin ulkohuussista takaisin mökkiin sisään – miten niin viereisessä metsässä ei muka ole mörköjä!?

Aikaisempina vuosina syksyntuloa on jopa vähän odottanut, mutta nyt ei tunnu ihan samalta. Kesä voisi mun puolesta jatkua edes hetken, mä kun en olisi ihan vielä valmis luopumaan siitä! Lukeudun itse aika vahvasti niihin, joilla syyskaamos tuntuu ihan luissa ja ytimissä asti. Myönnettäköön, että ne fiilikset on ollut jo tällä viikolla melko läsnä (juu, kolmen päivän festarointi ei varmastikaan vaikuta asiaan millään tavalla…) ja aamuisin saa oikein tehdä töitä sen eteen, että mieliala pysyy energisenä ja positiivisena.

Ajatus talvesta täällä Suomessa tuntuu tällä hetkellä mahdottomalta ja aika poissuljetulta vaihtoehdolta. Joku aika sitten tuli sähköpostiin viesti, että HSL siirtää pian dösäaikataulut talviaikaan ja tää viimeistään sai mut oikeasti tajuumaan, että jaa, nytkö sitä mennään taas, näinkö pian se kesä todella loppui.

5

Työkalut syyskaamosta vastaan x 8

Urheilu. Kesällä aktiivisuus on ollut lähinnä epäsäännöllistä hyötyliikuntaa ja kehonhuoltoa, mutta syksyn tullen jotenkin automaattisestikin aktivoituu ihan eri tavalla ja treenimuodot muuttuvat. Entisenä salihirmuna (:-D) jopa kaipuu sinnekin on hiukan nostanut päätään. Tai ehkä keksin kokonaan jonkin uuden lajin? Jokailtaiset venyttelyt ja mobbailut tulee ainakin ehdottomasti takaisin rutiineihin mukaan. Kun keho voi hyvin, myös mieli voi paremmin.

Freesi ja monipuolinen ruokavalio. Tämä kulkee selkärangassa mukana suurimman osan ajasta ihan automaattisesti, mutta reissatessa ja festaroidessa näitä asioita ei niinkään ihan samalla tavalla huomioi. Aterioiden skippaaminen tai höttösafkan syöminen tuntuu heti vetelänä olona ja tottakai se vaikuttaa myös mieleen, kun ei jaksa tehdä mitään. Alkoholin vaikutuksista nyt puhumattakaan.

Vitamiinivarastot täyteen. Alakuloinen mieli voi johtua myös Omega 3 -rasvahappojen puutteesta  – kalaöljy auttaa kehoa lisäämään serotoniin muodostumista, eli öljykapselikaupoille mars, jos varastot on tyhjillään. D-vitamiini on tullut myös takaisin kuvioihin mukaan ja sinkin sekä C-vitamiinien annostusta hiukan nostettu.

Uni ja sen laatu. Jos kysyttäisiin, kenellä kaikilla yhdetkin huonot yöunet vaikuttaa sekä mieleen että kehoon, mä nostaisin käteni ylös varmaan heti ensimmäisten joukossa. Varsinkin talvea kohden mun unentarve on helposti kymmenenkin tuntia vuorokaudessa ja univelka kyllä näkyy ja tuntuu kokonaisvaltaisesti samantien. Kesällä on välillä tullut valvottua ties kuinka myöhään tai festareilla/reissatessa koko yöunet jopa skipattu kokonaan. Hyvät yöunet on kuitenkin jaksamisen ja yleiskunnon perusta, joten siihen kannattaa ensisijaisesti panostaa.

Rahoittuminen ja hengitysharjoitukset. Meditaatio ja syvähengitys on superhyviä apukeinoja lisäämään serotoniinin muodostumista aivoissa. Mä koitan päivittäin ottaa hetken, kun keskityn vain hetkessä olemiseen ja syvähengittämiseen. Välillä tämä unohtuu, mutta tavoittelen, että tekisin sen päivittäin. Jooga tai muu kehonhuolto on myös hyviä rauhoittumiskeinoja. Puhelin pois ja silmät kiinni. Jos taustalla pauhaa jatkuvasti TV ja naama on kiinni luurissa, on olo helposti levoton ja hetkessä oleminen tuntuu vaikealta.

Luonto ja raikas ulkoilma. Täällä mökillä asustellessa luonnossa oleminen käy helposti. Syyskledjujen hakeminen tänne mökille on mulla viikonlopun tehtävälistalla ja päivittäiset syyslenkit koiran kanssa on enemmän kuin tervetulleita. Luonto on parasta lääkettä mielelle – serotoniinitasot lähtee nousuun ja mieli virkistyy! Mä myös venaan kovasti, että tänne pamahtaa kunnon ruska ja pääsee valokuvailemaan.

Tavoitteet ja unelmat. Kun pitää itsensä määrätietoisena ja tekee duunia omien tavoitteiden eteen, pysyy positiivinen mieli yllä ja elämä ihanan progressiivisena. Parhaat kiksit saa ehdottomasti kehityksestä ja tavoitteiden saavuttamisesta! Ei ole edes aikaa miettiä kaamosta tai masennusta.

Oma asenne. Kaikkihan lopulta lähtee omasta asenteesta. Vaikka kaikki muut ylläolevat asiat olisikin kunnossa, on ne kuitenkin vain työkaluja omaan hyvinvointiin. Asenne ja mieli on loppupeleissä ne, mitkä pitää kokonaisuuden toimivana ja kasassa. Jos ajattelee, että kaikki on paskaa, sitä se luultavasti onkin. Onko ne asiat loppupeleissä ihan niin huonosti? Niinpä, ei mullakaan.

-Lotta

 

BEMBALYFE

One thought on “TAISTELU SYYSKAAMOSTA VASTAAN

Leave a comment