TIESITKÖ ETTÄ… SAUNA EI OLEKAAN ALUNPERIN SUOMALAINEN?

Täällä mökillä on parhaillaan menossa saunaremontti ja sen vuoksi on tullut mietiskeltyä kaikenlaisia saunajuttuja. Suomen ulkopuolella ollessa monet aina ihmettelevät tätä meidän suomalaista saunakulttuuria ja mielenkiinnolla kuuntelevat tarinoita siitä. Suomalaisten sisukas saunominen herättää muualla ihmetystä, enkä ihmettele miksi – onhan se huvittavaa jo pelkästään ajatuksenankin, että nakupellet suomalaiset kärvistävät itseään ensin lähes sata-asteisessa saunassa ja löylyjen välissä pulahtelevat järviveteen tai lumihankeen.

sauna9

Onhan se arvostettavaa, että meillä on tällainen maailmallakin tunnettu “oma juttu” eli niin vahva saunakulttuuri. Sauna yhdistetäänkin helposti ensimmäisenä Suomeen, mutta yksi mielenkiintoinen asia mihin lueskellessani törmäsin oli se, että se ei kuitenkaan ole alunperin lähtöisin täältä ja myös meidän saunakulttuuri on saanut vaikutteensa muualta.

sauna7
sauna5
sauna6

Tiesitkö että…?

– Suomessa on viisi miljoonaa asukasta ja kolme miljoonaa saunaa.

– Sauna ei ole syntyjään suomalaisten kulttuurista, vaan se on heijastuma vanhoista venäläisistä sekä viikinkien saunatavoista.

– Sauna oli alunperin pelkkä kivikuoppa, jonka ylle oli ripusteltu taljoja.

– Suomalaisten saunakulttuuri tuli kansainväliseen tietoisuuteen 1900-luvun alussa suomalaisten olympiaurheilijoiden menestyksen kautta (mm. Paavo Nurmi).

–  Sana sauna on yksi harvoista suomenkielisistä sanoista, jota käytetään ulkomaalaisissa kielissä.

-Lotta

BEMBALYFE

Leave a comment