INDONESIAN RUOKAKULTTUURI & RAVINTOLASUOSITUKSET BALILLE

Indonesialainen keittiö on rikas ja monipuolinen melko tyypillinen aasialainen keittiö. Joka saarella on oma ruokalajinsa perinteestä, uskonnosta sekä maaperästä riippuen ja osa niistä on levinnyt jopa osaksi koko Indonesian ruokaperinnettä. Mausteiden käyttöä ei himmailla ja ruoka on yleisesti melko tulista. Suurin osa indonesialaisista on muslimeja ja tämä näkyy myös ruokakulttuurissa – vaikka maa ei virallisesti ole islamilainen valtio, ei sianlihaa siellä juurikaan syödä, paitsi Balilla.

dav
Bunkgus = take away
Photo 03-05-2018, 12.26.54
Bakso
Photo 28-05-2018, 5.38.51
Nasi campur

Indonesialaiset syövät ruokansa lusikalla ja haarukalla tai sormin – kuuleman mukaan sormin syöminen edesauttaa ruoansulatusta käsissä olevien bakteerien vuoksi. Banaaninlehti on yleinen tarjoiluastia ja sitä käytetään paljon myös ruoan säilytyksessä tai sen hauduttamisessa.

Pääraaka-aine on yleisesti riisi ja lajikkeita löytyy jopa kymmeniä erilaisia. Riisi tarjoillaan useimmiten mausteisten kasvisten ja lihan kanssa. Ateriat pohjautuvat yleensä erilaisiin maustetahnoihin eli  bumbuihin. Sipulit, chilit, kurkuma, inkivääri, galangali, kookosmaito, tempe, tofu, maapähkinä, soijakastikkeet (suolainen ja makea) sekä erilaiset liemet ovat muutamia mainitakseni suosittuja raaka-aineita.

nor
Nasi campur @Warung Makan, Jimbaran
dav
Balinese curry
edf
Nasi campur

Perinteisiä ruokia Indonesiassa

Satay
Yksi suosituimpia Indonesialaisia ruokalajeja. Satay tai sate ovat usein kanasta tai naudanlihasta valmistettuja tikkuja, jotka tarjoillaan aterian ohessa tai sellaisenaan esimerkiksi tulisen maapähkinäkastikkeen kera.

Nasi campur
Riisiannos, jonka kylkiäisenä on lähes mitä tahansa paikallista ruokaa – ateriaa tilatessa ei siis voi varmaksi tietää, mitä eteensä saa. Yleisesti ateria kuitenkin koostuu paistetusta riisistä, kasviksista ja lihasta. Useissa paikoissa löytyy myös ravintoloita eli warungeja, joista voi itse koota oman mieleisensä nasi campur -annoksensa.

Nasi goreng & mie goreng
Nasi goreng on Indonesialaisten kansallisruoka, joka koostuu paistetusta riisistä ja kasviksista. Usein lisänä on myös paistettu kananmuna sekä kanaa, lihaa tai katkarapuja. Tämä ateria löytyy myös usealta aamiaismenulta ja onkin paikallisten melko perinteinen aamiainen. Mie goreng on vastaavanlainen, mutta riisin sijaan tarjoillaan paistettuja nuudeleita.

Bakso
Indonesilainen “lihapullakeitto”, joka on valmistettu yleensä naudanlihasta tai kanasta. Bakso tarjoillaan nuudeleiden kanssa ja liemi on yleensä melko suolainen. Keitossa on usein lisänä myös tofua, kiinalaista vihreää kaalia tai kananmunaa. Keittoon voi lisätä oman maun mukaan myös makeaa soijakastiketta ja tulista chilikastiketta. Baksoa on saatavilla usein skootterikärryistä, jonka ympäristössä ateria nautitaan. Tämä on todella suosittu ruoka paikallisten keskuudessa – harvemmin turisteja näkee baksokärryjen ympärillä.

Martabak
Martabak on rapea piirakka, joka voi olla joko makea tai suolainen. Se on yleinen katuruoka ja sen valmistus on nopeaa ja helppoa. Raaka-aineina käytetään kananmunaa, vehnää sekä öljyä ja täytteet riippuvat siitä, onko piirakka suolainen vai makea.

Rendang
Hitaasti kookosmaidossa haudutettu murea liha on etenkin curryn ystäville ehdoton valinta! Rengang valmistetaan naudanlihasta ja se tarjoillaan yleensä riisin sekä erilaisten kasvisten kera.

Länkkäriruoka
Balilla muutenkin on melko erilainen ruokakulttuuri kuin muilla saarilla ja sieltä on helppo löytää muutakin kuin paikallista ruokaa – Italialaista pizzaa, mexicolaista tex mexiä, sushia ja burgereita ranskalaisineen. Kovassa huudossa on erityisesti kasvisruoat ja muut “trendiruoat”, kuten smoothie bowlit, freesit salaatit ja erilaiset burgerit.

Babi guling
Babi guling on grillattua porsaanlihaa. Muslimit eivät tätä syö, mutta Balilla tämä on suosittu ruoka.

Kookos
Lopuksi on vielä mainittava kookos, jonka sisältämä kookosvesi sekä -liha on hyvää ravintoa. Kookosvesi on kookoksen sisältämä neste ja se koostuu 95% vedestä ja loput 5% on elimistölle tärkeitä ravintoaineita. Kookosvedellä on paljon terveysvaikutuksia – se muun muassa auttaa ruoansulatusongelmissa ja on yksi tehokkaimpia elimistön nesteyttäjiä. Kookosta saa lähes kaikkialta.

Photo 08-04-2018, 13.12.25

Omat suosikkiravintolat Balilla

Uluwatu

Warung Heboh
Yllä oleva nasi campur -video on kuvattu täältä. Ehdottomasti yksi suosikkiravintoloista Uluwatussa – käytiin täällä lähes joka päivä lounaalla. Plussaa siitä, että saat itse koota ateriasi mieleisesi mukaiseksi! Hinta-laatu suhde on mainio ja täyttävän annoksen saa alle parilla eurolla. Vahva suositus!

Beetroot
Ehdottomasti yksi parhaimpia aamupalapaikkoja Uluwatussa. Menulta löytyy laaja valikoima erilaisia länkkäriystävällisiä ruokia. Paikka on pieni, mutta todella kotoisa. Mikäli kaipaat hyvää kahvia, suuntaa tänne!

edf
Beetroot @ Uluwatu, Bali

Warung Makan
Matkanvarrella Uluwatuun Jimbaranissa on Warung Makan, josta löytyy vitriini täynnä herkullisia ruokia, joista voit valita mieleisesi. Warungissa on myös oma mehutiski, jossa valmistuu tuoreita smoothieita sekä mehuja. Edullinen ja maistuva – varma valinta siis!

Nalu Bowls
Suosittu ja trendikäs smoothie bowl -paikka, jonka menu on täynnä toinen toistaan terveellisempiä ja herkullisempia annoksia. Nalu Bowls on ketjuliike ja Uluwatun lisäksi se löytyy myös Seminyakista, Canggusta ja Ubudista. Annokset ovat todella kauniita ja kuvausystävällisiä!

sdr
Nalu Bowls @ Uluwatu, Bali

Bukit Cafe
Aussityyppinen paikka, joka on muihin nähden hiukan tyyriimpi, mutta ruoka on todella hyvää ja laadukasta! Voit nauttia ruokasi joko ulkoterassilla tai tunnelmallisen illallisen kynttilänvalossa sisätiloissa. Sopii niin aamupalapaikaksi kuin illallisellekin.

Pit Stop
Jokaisen burgereita rakastavan ehdoton pysähtymispaikka! Pit Stop löytyy Uluwatun lisäksi myös Canggusta ja Kerobokanista.


Canggu

On Waroeng
Vahva suositus aamupalapaikaksi! Mukava henkilökunta ja herkullinen monipuolinen menu.

Milu By Nook
Jos haluat nauttia kahvihetkesi tai ruokasi kauniissa miljöössä, suuntaa tänne! Laadukasta ja herkullista länkkäriystävällistä ruokaa, kauniiden riisipeltojen vierellä. Loistava paikka aamupalalle ja kahvitteluun, mutta myös illalliselle. Jo pelkkä ravintolan sisustus houkuttelee piipahtamaan!

Bu Mi
Yksi suosituimmista warungeista Canggussa. Hyvää paikallista ruokaa!

Fabbrica
Superherkullista aitoa Italialaista pizzaa. Menu on täynnä erilaisia spesiaaleja pizzavaihtoehtoja.

Varuna
Suosittu warung keskeisellä paikalla Canggussa, josta saa paikallista maukasta ruokaa. Oma lempparini on herkullinen nyhtöchilikana, jota löytyy vitriinistä. Valitse mieleisesi ainekset ja kokoa oma nasi campurisi!

sdr

edf
Varuna @ Canggu, Bali

My Warung
Tunnelmallinen ja laadukas paikka, josta saa erityisen hyvää lihaa ja salaatteja. My Warung on ketjuravintola ja niitä löytyy myös Ubudista, Kerobokanista ja Seminyakista.

Betelnut
Suosittu paikka, jossa monipuolisesti kaikkea niin aamupalaan kuin illallisellekin. Annokset ovat freesejä ja näyttäviä!

Hungry Birds
Hyvä esimerkiksi aamupalapaikaksi. Täältä saa monipuolisesti erilaisia annoksia ja maukasta kahvia.

Taco Casa
Herkullinen mexicolainen ketjuravintola, joka löytyy Canggun lisäksi myös Seminyakista ja Ubudista.

Peloton
Canggun ehdottomasti suosituin vegeravintola. Herkullisia ja todella näyttäviä smoothie bowleja, salaatteja, erikoiskahveja, burgereita ja muita herkullisia vegeruokia!

Amed

The Grill Bar & Restaurant
Jos käväisee Amedissa, kannattaa suunnata tänne. Maukasta grilliruokaa sekä mereneläviä. Joka päivälle on oma “päivän erikoinen”.

Sanur

Ryoshi
Japanilainen ravintola, joka sijaitsee myös Seminyakissa ja Ubudissa. Heillä on lisäksi myös oma kalakauppa, josta ravintolan tuoreet kalat tulevat.

Soul in a Bowl
Yllä oleva länkkäriruoka -video on kuvattu täältä. Laadukasta ja todella herkullista ruokaa! Vahva suositus burgerista, ankasta ja herkullisesta kahvista.

Photo 24-06-2018, 11.47.58
Soul in a Bowl @ Sanur, Bali


Kuta

Sushi Hana
Suussasulavaa tuoretta sushia – ehdottomasti yksi Balin parhaimmista sushipaikoista! Myös hinta-laatusuhde on todella kohdallaan. Vinkki: happy hour arkisin klo 15-17!

Warung Indonesia
Melko perinteinen paikallinen warung, joka on yksi alueen vanhimmista ja suosituimmista.

Atithi
Autenttinen intialainen ravintola. Keittiöstä löytyy aito tandooriuuni, jossa valmistuu aitoa intialaista ruokaa.

Seminyak

Mykonos
Kreikkalainen suosittu ravintola keskeisellä paikalla Seminyakissa. Helppo piipahtaa vaikka shoppailun lomassa!

Warung Taman Bambu
Tunnelmallinen ravintola, josta saa herkullista paikallista ruokaa. Täällä myöskin voit itse valita vitriinistä mieleisesi ainekset ja koota oman ateriasi juuri sellaiseksi, kuin haluat. Vahva suositus, jos paikallinen ruoka kiinnostaa.

Sacred Ground
Suosittu erityisesti aamupalapaikkana. Täältä saa hyvää kahvia ja monipuolisia näyttäviä annoksia.

Photo 10-07-2018, 3.07.55
Sacred Ground @ Seminyak, Bali

Kuten huomaa, on indonesialainen ruokakulttuuri todella rikasta ja etenkin Balilta löytyy paljon hyviä kokeilemisen arvoisia ravintoloita. Indonesian perinteiseen ruokakulttuuriin pääsee kuitenkin parhaiten tutustumaan pienimmissä kylissä ja saarilla.

1 Comment

  1. Nyt kuukauden Balilla majailleena ruokakulttuuri on tullut tutuksi. Paikallista ruokaa tulee vapaaehtoistyöntekijänä syötyä kolmisen kertaa päivässä, joskin kokit jättävät ruuasta ätäkimmät mausteet pois. Pakko tunnustaa, että odotan innolla pottuja ja tummaa leipää riisiyliannostuksen ja höttöleipämaratonin jälkeen. Papaijaa, pieniä erityisen maukkaita banaaneja ja muita tuoreita hedelmiä tulee kyllä varmasti ikävä.

    Innostuin itsekin ruotimaan Balin reissuani postauksen muodossa.

    https://aatenarikka.blogspot.com/2018/09/bali-turistihelvetti-vai-maanpaalinen.html

Any thoughts? Comment what you think!