MIELEN VOIMA

“Jos ajattelet ettet pysty, olet täysin oikeassa. Jos ajattelet että pystyt, olet silloinkin oikeassa.”

Mieli on hyvin mielenkiintoinen ja ihmeellinen asia. Välillä se on tyynen rauhallinen ja osaa käyttäytyä, ja toisinaan tuntuu että se vain heittää kapuloita rattaisiin ja oikuttelee minkä kerkeää. Mutta silloin aikoinaan kun ymmärsin, että minä en ole sama asia kuin mieleni ja ajatukseni, opin hallitsemaan itseäni ja elämääni paremmin ja omiin tavoitteisiini pääsy helpottui huomattavasti. Mieleni ei ole sama asia kuin minä, vaan se on minun työkaluni – se on täysin minun käsissäni ja voin itse hallita sitä.

Itseäni on aina kiinnostanut henkisesti vahvat ihmiset ja ihmismieli ylipäätänsä. Vahvalla mielellä voi saavuttaa oikeastaan mitä ikinä haluaakaan. Erityisesti urheilijoiden mentaalivalmennus on ollut yksi mielenkiintoisimmista, sillä siinä keskitytään juurikin siihen, miten mielen vahvuus voi vaikuttaa myös fyysisiin suorituksiin. Näitä oppeja on lisäksi helppo hyödyntää myös muissa elämän osa-alueissa, ei pelkästään urheilusuorituksissa.

Vielä jokunen vuosi takaperin urheilin itsekin tavoitteellisesti ja kurinalaisesti. Kehittyminen vaati sen, että kohtasin jatkuvasti tilanteita, joissa mieleni vahvuus mitattiin. Jotta pääsin tavoitteissani eteenpäin ja pystyin pitämään fyysisen tekemiseni progressiivisena, oli myös mieleni oltava vahva ja kehityttävä mukana. Mieli ohjaa tekemisiämme ja siksi se on syytä pitää hallinnassa, ja treenata se optimaaliseen tilaan omia tavoitteittaan ajatellen.

Vaikka keho ja mieli kulkevatkin vahvasti käsi kädessä, on koko paketti loppupeleissä mielen vahvuudesta kiinni. Koen, että mikäli olen henkisesti heikko, olen sitä myös fyysisesti. Jos taas mieleni on vahva, se pystyy viedä kehonikin uudelle tasolle, eli mahdollistaa kehityksen.

P3720842

Vaikka tavoitteellinen urheilu onkin omalta osaltani ainakin toistaiseksi jäänyt (tai no lajit ja tavoitteet pikemminkin muuttaneet muotoaan), en silti koskaan  lopettanut mieleni kehittämistä. Päinvastoin, tänä päivänä harjoitan sitä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Uskallan väittää, että mikäli aikoinaan olisin pyrkinyt silloisiin tavoitteisiini tällä nykyisellä mielelläni, olisin päässyt niihin huomattavasti helpommin ja kivuttomammin.

Kaikkeen tähän toki vaikuttaa sekin, että olen saanut enemmän elämänkokemusta ja tiedän selkeämmin kuka olen, mitkä ovat heikkouteni ja vahvuuteni sekä miten minun tulee toimia niiden kanssa päästäkseni mahdollisimman hyvin tavoitteisiini ja mahdollistaa kehitys. Kehityksellä tarkoitan ihan kaikkea kehitystä elämässäni – en ole koskaan nauttinut paikalleen jumahtamisesta, vaan pyrin aina siihen, että pääsen eteenpäin ja voin olla monimuotoisesti kehittyneempi versio itsestäni. Vain näin voin löytää oman maksimaalisen potentiaalini ja mielestäni se on yksi elämän tarkoituksista.

Mieltä voi treenata aivan kuten lihaksiakin. Kun sille antaa tarpeeksi vastusta ja haastetta, laittaa itsensä epämukavuusalueelle, syntyy kehitystä. Pelko ja epävarmuus on syytä jättää sivuun ja sanoa rohkeasti uusille asioille kyllä.  Sanotaan, että henkiseen ”lihaksistoon” kuuluvat muun muassa hyvä itseluottamus, rohkeus, motivaatio, keskittymis- ja päätöksentekokyky, hyvä stressinhallinta sekä viestintätaidot. Kehitys näissä voi olla loputonta, ja se on juurikin yksi niistä asioista, mikä itseäni motivoi.

Toinen merkittävä asia oman mieleni kehittämisessä on itselläni ollut kyseenalaistaminen. Ja nimenomaan itsensä kyseenalaistaminen. Jos toimii jatkuvasti samojen vanhojen kaavojen mukaan, ei yksinkertaisesti kehity. Itsensä kyseenalaistamisen voi aloittaa yksinkertaisilla kysymyksillä: miksi olen toiminut näin? Onko omat toimintatapani olleet fiksuja? Mistä näkökulmasta asiat näen ja mitä muita näkökulmia voisi olla? Voisinko tehdä jotain toisin – paremmin ja fiksummin?

Mieli on uskomattoman kiehtova asia ja toivon, että tulen kehittämään sitä lopun elämääni. Olen melko tavoitekeskeinen ihminen ja tavoitteet ovat itselleni elämän suola. Lisäksi uskon täysin, että vahva mieli ja mielenhallinta ovat avainsanoja siihen, että voi päästä elämässään mihin pisteeseen ikinä haluaakaan. <3

Teksti: Lotta
Artikkelikuva: Lotta
Tekstikuva: Miz

BEMBALYFE

Leave a comment