VIDEO: SUKELLUSSARJA ALKAA! JAKSO 1 – MITÄ LAITESUKELLUS ON?

Ollaan tekemässä nelijaksoista sukellussarjaa, jossa tutustutaan ja perehdytää laitesukellukseen sekä muutenkin vedenalaiseen maailmaan. Sukellus on monelle vieras mutta kiehtova asia, ja tämän sarjan kautta pääsee tutustumaan lajiin hiukan paremmin videoiden sekä tekstien kautta. Kaikki tämän sukellusarjan videot on kuvattu Indonesiassa Moyo Islandilla (lue täältä lisää). Taustasta sen verran, että itse en ole lajin harrastaja, vaan olen ainostaan kokeillut laitesukellusta pari kertaa ja suorittanut sukelluskurssin teoriaosuuden. Miz on sen sijaan sukeltanut jo vuodesta 2009 ja sukelluskertoja on takana 26 kappaletta.

Mitä laitesukellus on? Mitä välineitä siihen tarvitaan?

Laitesukellus on sukeltamista, jossa käytetään apuvälineinä hengityslaitetta, joka koostuu paineilmapullosta ja siihen yhdistetyistä hengityssäätimistä. Sukelluslaitteisto mahdollistaa hengittämisen veden pinnan alla, jossa sukeltaja pyrkii aina mahdollisimman tasapainoiseen nosteeseen, jotta hän ei kellu eikä uppoa. Tätä kutsutaan termillä neutral buoyancy. Tällöin liikkuminen veden alla on helppoa ja lisäksi hengityskaasun kulutus on myös pienempää. Tasapainoisessa nosteessa olo on kuin lentäisi – tunne on painoton ja liikkuminen miellyttävää.

Hengityslaitteiston lisäksi tarvitaan sukelluspuku, joka voi olla joko märkäpuku tai vesitiivis kuivapuku. Puvun valintaan vaikuttaa veden lämpötila. Kun sukelletaan märkäpuvulla, tarvitaan nosteen kontrollointiin tasapainotusliiviä eli nostoliiviä. Liiviin lisätään ja poistetaan ilmaa tarpeen mukaan. Sukeltaja kompensoi varusteidensa ja vartalonsa positiivista nostetta eli kelluvuutta lyijypainoilla, jotka kiinnitetään erilliseen painovyöhön.

Kuivapuvulla sukellettaessa nostetta voidaan kontrolloida säätäen puvun sisältämää ilmaa. Myös kuivapuvulla sukellettaessa voidaan käyttää tasapainotusliiviä nosteen säätelyn lisänä, mutta se ei ole välttämätöntä. Sukeltajan perusvarustukseen kuuluu ylläolevien lisäksi myös maski, snorkkeli ja räpylät. Vaativimmissa sukelluksissa mukana on usein myös varavarusteita. Varavarusteiden tarve riippuu aina siitä, missä sukellus tapahtuu ja millainen sukellus on kyseessä. Esimerkiksi yösukelluksilla tarvitaan lisäksi myös taskulamppu tai muu valaisin.

P3710610
Aina ennen sukellukselle menemistä sukelluskaverin kanssa tehdään tsekkaus, jossa katsotaan, että molempien välineistö toimii ja on oikeaoppisesti asetettu.

Miten sukelluksen voi aloittaa? Voiko kuka vain sukeltaa?

Sukeltamisen aloittaminen vaatii aina ensin sukelluskurssin käymisen. Kurssit sisältävät sekä teoria- että käytännönharjoituksia. Sukeltamisessa on tiettyjä sääntöjä, joita tulee noudattaa muun muassa turvallisuuden vuoksi. Sukellusoikeuden ja serifikaatin saa, kun kurssin pääsee hyväksytysti läpi. Sukelluskurssit maksavat yleensä joitakin satoja euroja, riippuen missä päin maailmaa kurssin käy. Peruskurssilla (Open water -kurssi) saa oikeuden sukeltaa 18 metriin saakka, mutta lisäkurssit mahdollistavat sukelluksen vieläkin syvemmälle. Lisäkurssien (esim. Advanced open water -kurssi) käyminen onkin suotavaa, sillä yleisimmät ja suosituimmat sukelluskohteet sijaitsevat 20-35 metrissä.

Sukeltaminen ei vaadi mitään erityistä fyysistä superkuntoa, vaan oikeastaan kuka tahansa perusterve ihminen voi sitä harrastaa.  Yksin yleisimmistä estoista sukellukselle on korvaongelmat. Mitä syvemmälle sukelletaan, sitä kovempi paine korva- ja poskionteloihin syntyy. Tämän takia on erittäin tärkeää, että korvat ovat terveet ja niiden paineet pystytään tasaamaan. Paineiden tasaaminen tapahtuu esimerkiksi nenästä kiinni pitäen ja samalla sen kautta hellästi puhaltaen.

Kurssin vetäjät ovat eri organisaatioista riippumatta yleisesti aina ammattilaisia ja opetus on turvallista ja tehokasta. Kurssin sisältö on mielenkiintoinen, motivoiva ja innostava. Sukellus ei  koskaan tapahdu yksin, vaan mukana tulee aina olla sukelluskaveri. Sukelluskaveri mahdollistaa turvallisen sukelluksen ja mikä parasta, aina on joku kenen kanssa kokemuksen voi yhdessä jakaa.

Mitä riskejä voi olla?

Sukelluksen yksi riskeistä on sukeltajantauti, jonka syynä on liian nopea paineen väheneminen. Sukeltajantaudille altistavia tekijöitä ovat muun muassa ylipaino, väsymys, nestehukka ja kylmyys. Sukeltajantautia ehkäistäkseen sukeltajan tulee nousta ylös rauhallisella nopeudella ja lisäksi suorittaa safety stop eli ns. välietappi noin 5-6 metrin syvyydessä, johon pysähdytään pariksi minuutiksi. Yleinen ohje on, että nousunopeus olisi  maksimissaan 10 m/min.

Sukeltajantauti saattaa olla hengenvaarallinen, mutta harvoin johtaa kuolemaan. Taudin oireet alkavat yleensä melko pian pinnalle tulon jälkeen. Ensioireisiin kuuluvat muun muassa väsymys ja ihon kihelmöinti. Vakavampiin oireisiin kuuluvat nivelkivut, aistiharhat sekä muut hermoston toiminnan häiriöt. Oireiden ilmetessä on hakeuduttava hoitoon mahdollisimman pian. Oikein toteutetuissa sukelluksissa taudin riski on kuitenkin melko pieni ja yleisestikin turvallisuussääntöjä noudattaessa laji on sen extreme-maineesta huolimatta turvallinen.

sukellus 1.Still002

Mikä laitesukelluksessa kiehtoo?

Miz vastaa:

“Mua henkilökohtaisesti on aina eniten kiehtonut yksinkertaisesti hengittäminen veden alla. Se että pystyy olemaan pitkän ajan putkeen kokonaan veden alla ja siirtyä ns. toiseen maailmaan. Itse olen aloittanut snorklaamalla ja siitä sitten vähitellen siirtynyt sukelluksen pariin. Kun ekan kerran kokeilin sukeltamista joulukuussa 2009, mun elämä muuttui samantien. Tunsin, että vihdoinkin teen jotain oikein elämässä ja tajusin, että minun keho ja mieli sopivat erittäin hyvin olemaan veden ympäröimänä.

Suoritin heti Advanced Open Water kurssin, että saan luvan sukeltaa 30 metriin asti. Yksi iso syy miksi halusin heti syvemmälle, oli haikalat. Mun sukellusopettaja kertoi ekan kurssin yhteydessä, että Koh Taolla voi sukeltaa härkähaiden kanssa. Tämä kävi toteen ensimmäisellä syvällä sukelluksella, laskeuduimme 30 metrin syvyyteen ja ei mennyt kuin muutama minuutti, niin ensimmäinen varjo alkoi näkymään ja yhtäkkiä olin tilanteessa, että olen vain metrin päästä tästä mahtavasta 3 metrisestä haikalasta. Tämä tunne on jotain mitä ei pysty sanoin kuvailemaan, ainoa mitä osaan sanoa on että pelko ei ainakaan ollut yhtään läsnä. Mun arvostus eläimiä ja maailmaa kohtaa muuttui siinä tilanteessa täysin, tajusin olevani osa luontoa ja isompaa todellisuutta.

Kun sukeltaa, näkee mitä ihmeellisimpiä otuksia ja muodostelmia. Vedenalaisen maailman monimuotoisuus ja värit on melkein vaikea uskoa todeksi kun ensimmäisiä kertoja pääsee näkemään ne omin silmin. Koralliriutat ovat kuin kaupunkeja veden alla ja joka asukkaalla on oma tehtävänsä ja paikkansa. Kaikki toimii niin kuin pitääkin.

Myöhemmin olen myös oppinut sukelluksesta uusia puolia. Esimerkiksi hengittäminen veden alla tapahtuu mahdollisimman rauhallisesti niin, että happi riittäisin mahdollisimman pitkään. Tämä taas saa aikaiseksi rauhallisuuden tunteen jota voisi verrata joogan jälkeiseen tunteeseen. Veden alla on myös painoton olotila ja se myös lisää rauhallisuuden tunnetta.”

P3700011

Sukelluskursseja tarjoaa esimerkiksi:
Professional Association of Diving Instructors | PADI

Teksti: Lotta
Video: Miz

 

Katso myös:
VIDEO: MOYO ISLAND – SUKELLUSTA JA VESIPUTOUKSIA
VIDEO: IHAN TURISTINA – SNORKLAUSTA PAHOLAISRAUSKUJEN KANSSA

0 Comments

Any thoughts? Comment what you think!