VIDEO: SUKELLUSSARJA JAKSO 3 – VEDENALAISET LUOLAT

Sukellussarjan kolmas jakso käsittelee vedenalaisia luolia – mistä ne ovat aikoinaan syntyneet ja mitä luolasukeltaminen vaatii? Jakson video on kuvattu Indonesiassa Moyo Islandilla ja sukellus tapahtui 20 metrin syvyydessä vedenalaisissa labyrinteissä.

Kiehtova luolasukeltaminen tuo omat haasteensa

Maapallolta löytyy valtavasti erilaisia vedenalaisia luolia. Useimmat niistä ovat syntyneet sadeveden tunkeutuessa syvälle huokoiseen kalkkikiveen, jonka jälkeen se on alkanut syövyttää onkaloa sen sisälle. Kun jääkaudella vedenpinta laski, onkalot kuivuivat ja rapautuivat lisää. Osa luolista on kuivumisen ja täyttymisen yhteydessä haarautuneet käytäväverkoiksi, joissa voi sukeltaa ja tutkia kiehtovaa vedenalaista maailmaa.

Luolissa sukeltaminen tuo kuitenkin jonkin verran haasteita ja se onkin tarkoitettu hiukan kokeneemmalle sukeltajalle. Luoliin on aina riski eksyä ja reititys voi olla vaihtelevien olosuhteiden vuoksi melko haastavaakin. Tämän vuoksi on syytä sukeltaa aina jonkun kokeneen seurassa tai isossa sukellusryhmässä sekä kommunikoida muiden kanssa oikeaoppisesti.

Luolista ei myöskään välttämättä pääse ylös pintaan yhtä helposti kuin normaalissa avovesisukelluksessa ja tämän seikan vuoksi on syytä hallita kaasunkäyttö oikeaoppisesti, jotta se ei pääse loppumaan kesken sukelluksen. Kaasunkäytön lisäksi täytyy hallita myös kelluvuus niin, että sukellus tapahtuu mahdollisimman tasapainoisessa nosteessa. Tarpeen vaatiessa ja olosuhteiden muuttuessa kelluvuutta on toki myös osattava säädellä oikein – näin sukelluskokemus säilyy miellyttävänä ja turvallisena.

sukellus 3 Copy.Still004

sukellus 3 Copy.Still006

Näkyvyys voi vaihdella yhden sukelluksen aikana ääripäästä toiseen ja näihin muutoksiin on syytä varautua esimerkiksi oikeaoppisella välineistöllä ja riittävällä tietopohjalla. Pimeys tuo myös omat haasteensa esimerkiksi kasvustojen suhteen – koska kasvit tarvitsevat valoa elääkseen, ei niitä luolissa juurikaan näe.

Vedenalaisissa luolistoissa elää kuitenkin melko kirjava joukko erilaisia eläimiä, mutta mitä syvemmälle ja pimeämmälle mennään, sitä niukemmaksi hapen ja ravinnon saanti menee ja näin ollen myös lajien määrä vähenee. Luolissa asusteleekin yleensä vain sellaisia eläinlajeja, joita ei muualla voi nähdä. Tämä tekee luolasukeltamisesta äärettömän kiehtovaa ja erityistä.

Maailmalta löytyy toki paljon myös ns. kevyempiä luolia, joissa voi harrastetason sukeltajakin olla ja sukeltaa turvallisesti ilman extreme-olosuhteita. Luolasukellusta voi harrastaa ympäri maailman, jopa Suomessa.

Tiesitkö että…?
Maailman suurin vedenalainen luola löytyy Mexicosta:
National Geographic: World’s Largest Underwater Cave Discovered

sukellus 3 Copy.Still008

Teksti: Lotta
Video & kuvat: Miz

Katso myös:
VIDEO: SUKELLUSSARJA ALKAA! JAKSO 1 – MITÄ LAITESUKELLUS ON?
VIDEO: SUKELLUSSARJA JAKSO 2 – MERTEN ASUKIT: KALAT JA KORALLIT

 

0 Comments

Any thoughts? Comment what you think!