VIDEO: SUKELLUSSARJA JAKSO 4 – YÖSUKELLUS

Sukellussarjan neljännessä eli viimeisessä jaksossa tutustutaan yösukellukseen – mitä se on ja miten se poikkeaa päiväsaikaan tehdystä sukelluksesta?

Taskulampun varassa

Yösukellus tuo sukeltamiseen kokonaan uuden ulottuvuuden. Varusteet ovat muuten lähes samat kuin normaalissa päiväsaikaan tehdyssä sukelluksessa, mutta lisävarusteiksi mukaan tarvitsee taskulampun, jotta näkee eteensä ja voi tutkia merenasukkeja.

Pimeässä sukeltaessa ollaankin aina täysin taskulamppujen varassa – jos lampusta loppuu patterit, voi takaisin löytäminen olla todella vaikeaa tai lähes mahdotonta. Tämän vuoksi on aina syytä varmistaa, että lampuissa on riittävä patteristo tai ottaa varalamppu mukaan. Aina ennen sukellusta on varmistettava yhdessä sukellusparin kanssa, että molempien varusteet ovat kunnossa ja lamput toimivat – näin voidaan ennaltaehkäistä ongelmat veden alla.

sukellus 4 yö.Still003
sukellus 4 yö.Still007

Yöllä rauhallisempaa kuin päivällä

Yöäsukelluksiin lähdetään yleensä aina auringonlaskun aikaan. Sukelluksen aikana sukellusparin merkitys korostuu ja tässäkin on syytä osata oikeaoppinen kommunikointi, jotta vältytään suuremmilta ongelmilta ja väärinymmärryksiltä. On tärkeää olla lähellä sukelluskaveria ja aina mielummin kommunikoida toisen kanssa liikaa kuin liian vähän. Näin voidaan varmistaa, että myös parilla on kaikki hyvin.

Yöllä riutalla näkee paljon eri lajeja ja hämärässä on myös ihan eri tunnelmansa sukeltaa. Näkyvyys on tosin melko heikko ja se tuo mukanaan omat haasteensa. Näitä tilanteita varten on hyvä jo ennakkoon harjoitella sukelluksen perusjuttuja tarpeeksi, jotta voi tuntea olonsa mukavaksi ja rennoksi myös haasteellisimmissakin olosuhteissa.

sukellus 4 yö.Still005

sukellus 4 yö.Still004
Kalat ja muut merenasukit ovat rauhallisempia yöaikaan.

Miz vastaa

Mikä yösukelluksessa kiehtoo?
– Mä oon sukeltanut 3 kertaa pimeällä ja joka kerta on ollut omanlainen kokemus. Siisteintä on se kun näkee kaikki riutan värit kokonaisuudessa, kun käyttää keinovaloa ja kontrasti on suuri meren pimeyteen verrattuna. Tietenkin pimeys hieman jännittää, mutta se tekee hommasta myös kiehtovaa. Myös yölliset saalistajat kuten mureena ja hait saattavat tehdä sukelluksesta jännittävän ja siistin.

Mikä siinä on haastavinta? Pelottaako pimeys?
Varmasti haastavinta on suunnistaminen veden alla. Siksi ennen sukellusta tehdään selkeä suunnitelma, mistä mennään ja tullaan. Veden alla on pakko luottaa kompassiin ja tietoihin mitä itse on tutkinut ennen sukellusta, jotta osaa suunnistaa oikein. Pimeys sinänsä ei pelota, koska onhan siinä kokoajan taskulamppu kädessä ja kaveri vieressä.

Kerro omin sanoin, miten yösukellus mielestäsi poikkeaa päiväsaikaan tehdystä sukelluksesta?
No miltä tuntuu mennä pimeään metsään taskulampun kanssa verrattuna päivään. Enemmän riskejä, siksi vaatii enemmän suunnittelua ja harkintaa.

Suosittelisitko yösukellusta kenelle tahansa, vai täytyykö olla kokeneempi sukeltaja?
Ensin pitää tietenkin käydä Advanced Open water -sertifikaatti, että edes saa sukeltaa yöllä. Eli tämä tarkoittaa käytännössä yli 10:ntä sukelluskertaa. Mitään erillistä taitoa tai muita edellytyksiä ei ole. Moniin paikkoihin ei tehdä ollenkaan yösukelluksia, koska virtaukset saattavat olla voimakkaita yöllä ja silloin sukeltaminen on todella vaarallista. Kannattaa ehdottomasti kokeilla jos joskus saa mahdollisuuden. Kokemus joka ei ihan heti unohdu.

Teksti: Lotta
Video & kuvat: Miz

Katso myös:
VIDEO: SUKELLUSSARJA ALKAA! JAKSO 1 – MITÄ LAITESUKELLUS ON?
VIDEO: SUKELLUSSARJA JAKSO 2 – MERTEN ASUKIT: KALAT JA KORALLIT
VIDEO: SUKELLUSSARJA JAKSO 3 – VEDENALAISET LUOLAT

 

BEMBALYFE

One thought on “VIDEO: SUKELLUSSARJA JAKSO 4 – YÖSUKELLUS

Leave a comment