SRI LANKA – UDAWALAWE NATIONAL PARK (IN FINNISH)

Sri Lankalla on paljon erilaisia kansallispuistoja. Kolmanneksi suosituin on vuonna 1972 perustettu Udawalawe, joka sijaitsee noin 165km päässä Sri Lankan pääkaupungista, Colombosta. Udawalawen on sanottu olevan yksi parhaimpia paikkoja bongata luonnossa norsuja ja vieläpä ihan kosketusetäisyydeltä.

Norsut ovat Udawalawessa päänähtävyys, mutta niiden lisäksi sieltä löytyy paljon kaikkea muutakin – 43 nisäkäslajia, 184 lintulajia, 33 erilaista matelijaa, 12 sammakkolajia, yli sata erilaista perhosta sekä valtavasti eri lajikkeita kasveja. Jos hyvä tuuri käy, siellä voi bongata jopa leopardeja. Tietääkseni se on kuitenkin aika harvinaista. 

Mä rakastan norsuja ihan erityisen paljon, mutten ollut koskaan aikaisemmin nähnyt niitä livenä. Oli siis sanomattakin selvää, että Udawalaween on tällä reissulla päästävä! En oikein fiilistele ja tue mitään eläintarhoja tai norsukyytejä, mutta Udawalawessa kaikki eläimet saavat olla rauhassa ja täysin omassa luontaisessa elinympäristössään.

Meidän retkipäivä safarille alkoi jo aikaisin aamulla, kun etukäteen sovittu kyyti nouti meidät Hikkaduwasta klo 5:00. Silmät ristissä hypättiin entuudesta tutun kuskin kyytiin ja matka sai alkaa. Normaalisti Hikkaduwasta Udawalaween ajaa kuuleman mukaan noin 3-4 tuntia, mutta meidän kuski omisti sen verran vikkelän kaasujalan, että perillä oltiin jo kahdessa ja puolessa tunnissa. Itse kärsin puolet ajomatkasta matkapahoinvoinnista lähes byyttaa pidätellen, kun taas Miz vuorostaan veteli hirsiä tyytyväisenä koko ajomatkan. 

Safari Jeep

Photo 26-11-2018, 8.30.43

P3760168

P3760092
Norsut voivat kuluttaa päivästä jopa 16 tuntia syömiseen!

 

Perille päästyä olo onneksi helpotti ja hypättiin samantien Jeepin kyytiin safarikierrokselle. Ensimmäiset norsut tuli vastaan jo heti alkumetreillä ja fiilis oli kuin skidinä Linnanmäellä – voi luoja miten fileissä olinkaan! Norsut on jotenkin niin maagisen rauhallisia, viisaita ja ihmisläheisiä eläimiä.

Jos Udawalaween haluaa tehdä retken, kannattaa ehdottomasti lähteä heti aikaisin aamusta. Meillä koko kierros kesti yhteensä noin kaksi tuntia ja aika hurahti ihan hetkessä. Ensimmäiset kierrokset alkavat klo 6:00 ja jatkuvat iltakuuteen saakka. Lipunmyynti sulkeutuu 16:30.

Meidän lisäksi vastaan tuli jonkin verran muitakin Jeeppejä, mutta paikka on kooltaan sen verran suuri, ettei mitään ruuhkaa juurikaan ollut ja saatiin rauhassa katsella ja tutkia eläimiä. Meidän kuski oli todella mukava ja ilmoitti meille aina kun jossain oli jotain mielenkiintoista nähtävää. 

P3760084

Udawalawe National Park
P3760167

P3760106
Naarasnorsut ovat todella suojelevia pikkuisia kohtaan. Norsujen elinikä voi olla jopa 60-80 vuotta.

P3760135

P3760028
Kingfisher eli kuningaskalastaja on tuttu näky Sri Lankalla.

Me maksettiin kahdelta hengeltä yksityisestä Jeepistä ja sisäänpääsystä yhteensä noin 60 euroa, mutta hinta on edullisempi jos samassa kyydissä on enemmän porukkaa. Paikan päällä on infopiste, josta saa sisäänpääsyliput helposti ostettua. 

P3760198
P3760191

P3760190

P3760188
Udawalawessa voi normaalisti nähdä krokotiileja, mutta nyt siellä oli niin paljon vettä, että suurin osa pysytteli omissa piiloissaan. Yksi pieni yksilö me bongattiin.
P3760209
Vesipuhvelit nautiskelemassa.

Udawalawe oli kaiken kaikkiaan huikea kokemus – voin lämpimästi suositella!

Teksti: Lotta
Video & kuvat: Miz

BEMBALYFE

Leave a comment