SRI LANKA – NUWARA ELIYA “CITY ON THE PLAIN”

*This post contains affiliate links.

Sri Lanka – Nuwara Eliya “City on the plain”

//Scroll down for English!

Nuwara Eliya on Sri Lankan keskeisessä provinssissa sijaitseva vuoristokaupunki. Sen nimi tarkoittaa  “city on the plain” tai “city of the light” eli tasangon tai valon kaupunkia. Kaupunki sijaitsee 1868 metriä merenpinnan yläpuolella ja ilmasto on subtrooppinen vuoristoilmasto. Vuoden keskilämpötila on vain 16 astetta ja talviöisin lämpötila voi laskea jopa nollaan.

Ilmastoero oli kyllä huomattava eteläämpään verrattuna, ja iltaisin sekä etenkin öisin oli oikeasti todella viileä – piti nukkua paksun huovan alla ja kledjuja sai olla kyllä riittävästi päällä. Paikallisetkin olivat iltaisin vuorautuneet pipoihin ja paksuihin toppatakkeihin.

Mountain view, Nuwara Eliya
Nuwara Eliya village
Tea plantages, Nuwara Eliya

Miten ja millä Nuwara Eliyaan?

Me otettiin Ellasta juna Nanu Oyaan, joka on Nuwara Eliyan lähin rautatieasema. Junamatka kesti kolmisen tuntia ja maksoi alle pari euroa per naama. Junissa on eri luokkia ja hinta luonnollisesti määräytyy sen mukaan, mihin luokkaan lipun ostaa. Junamatkat ovat yleisesti aina todella edullisia maan sisällä matkustaessa, ja matka itsessään on todella siisti kokemus mielettömien maisemien vuoksi.

Nanu Oyasta Nuwara Eliyaan on matkaa noin 8 kilometriä. Meidän kämppä sijaitsi keskellä vuoristoja, jonne päästiin junalta-asemalta helposti autokyydillä. Meidän terassilta näkyi suoraan vuoristomaisema, jossa lehmät löntystelivät laitumellaan ja talot olivat kuin suoraan englantilaisesta pienestä maalaiskylästä. Turismia Nuwara Eliyassa ei juurikaan ole, mutta paikallista kulttuuria pääsee kyllä näkemään. 

Riisiä, currya ja samosaa

Vuorilla ei juurikaan ole mitään ruokapaikkoja, joten safkaamaan oli mentävä tuk tukilla parin kilometrin päähän keskustaan. Safkattiin lokaalimestoissa lähinnä riisiä & curryä, mikä ei ollut lainkaan hinnalla pilattu ja kadunvarsilta sai napattua mukaan herkullisia suolaisia samosapiirakoita. Keskustan alue on vuoristoon verrattuna paljon vilkkaampi – kadut ovat täynnä pieniä vaatekauppoja paikan runsaan vaateteollisuuden vuoksi ja pieniä leipomoja löytyy ihan vieri vieren.

Chaya Hills, Nuwara Eliya, Sri Lanka
Yövyttiin vuoristossa Chaya Hills* -nimisessä mestassa, joka oli siisti ja kaikinpuolin toimiva. Yö maksoi 13 euroa. // We stayed at Chaya Hills* which was overall nice and clean, for only 13 euros a night.

Historiaa Briteistä

Samuel Baker perusti Nuwara Eliyan vuonna 1846, aikana kun Sri Lanka tunnettiin vielä nimellä Ceylon. Nuwara Eliyaa kutsuttiin tuolloin “pikku-Englanniksi”, kun brittiläiset siirtolaiset tykästyivät paikkaan sen viileän ilmaston ja loistavien harrastusmahdollisuuksien vuoksi. Nuwara Eliyassa järjestetään nykyäänkin paljon hevos- ja autokilpailuja, mutta se on kuitenkin tänä päivänä enemmän lokaalien suosiossa.

Gregory Lake, Nuwara Eliya, Sri Lanka
Gregory Lake on tunnettu järvi keskeisellä paikalla Nuwara Eliyassa. Järvi on rakennettu vuonna 1873. //Gregory Lake in the middle of Nuwara Eliya was built in 1873.

Teen luvattu kaupunki

Nuwara Eliyaa ympäröi valtava määrä teeplantaaseja, joille kaupungin korkea sijainti ja viileämpi ilmasto luo täydellisen kasvumahdollisuuden. Nuwara Eliyaa pidetäänkin Sri Lankan teetuotannon keskuksena sekä tunnetuimpana teealueena. Valtavia teeplantaaseja ei voi olla etenkään vuoristoissa huomaamatta, sillä niitä on valtava määrä kaikkialla. Nuwara Eliyassa on myös runsaasti teetehtaita, joissa voi käydä tutustumassa teen tuotantoon ja sen eri lajikkeisiin. 

Drone flyer
Tea plantages
Tea plantages
Greetings from Nuwara Eliya
Dronen lennättäminen on Sri Lankassa kiellettyä ilman erillistä lupaa. // Flying a drone without a permit is illegal in Sri Lanka.

Nuwara Eliya on ehdottomasti käymisen arvoinen, sillä se on melko poikkeava muihin Sri Lankan paikkoihin verrattuna – ilmasto, arkkitehtuuri ja valtavat teeplantaasivuoristot ovat aika spesiaaleja.  Monet reissaajat suhaavat Kandysta suoraan junalla Ellaan, tai toisinpäin, mutta meiltä kyllä vahva suositus pysähtyä matkan varrella myös Nuwara Eliyaan, edes yhdeksi päiväksi.


// English: The name Nuwara Eliya means “city on the plain” or “city of the light”. The city is located 1868 meters above sea level and has a rather different climate than Sri Lanka in general. The average temperature is only 16 degrees celsius and sometimes during the night, it might go below zero. Most of the locals wear jackets and beanies which is rather funny for a mostly tropical country.

The food in Nuwara Eliya was mostly traditional Sri Lankan rice and curry. There were also a lot of little bakeries where they sell sweet pastries and salty samosas.

The city itself reminds of an old English country village and is established in 1846 by the British. At the time it was called “little Britannia”. Nowadays the city is mostly known for its vast tea plantations and factories.

The locals still arrange horse and car contests there, which made the city famous in the beginning for the British as a holiday destination because of the cool climate that reminded them of home.

How to get there? We took the train from Ella to Nanu Oya which is the closest railway station to the city, 8 kilometers apart. The train took us about 3 hours and cost under 2 euros.  

Most travelers and tourist never go there because of its climate and remote location but we highly recommend it for anyone who wants to see a special side of Sri Lanka. Definitely worth the stop, even if it’s for just one day.

 

 

2 Comments

Any thoughts? Comment what you think!